Many thanks to Jim Albea for our new compost bin!

Jim Albea adds kitchen scraps to the compost bin he built for the church.
Jim Albea adds kitchen scraps to the compost bin he built for the church.

Jim Albea has donated a compost bin that he built himself.  It’s on the playground, just outside the back door by the elevator.

The goal is to reduce waste going to the landfill, while producing a nourishing soil amendment that we can use on church grounds.  There is a science to it, as explained by Cornell University,  Oregon State, and other reliable sources, but we don’t need to worry too much about it, as it will all break down in time.

The structure is a “two bin” system.  Kitchen scraps, considered “green,” high-nitrogen ingredients, should be placed n the “active” side, and may be covered with the newspapers or other “brown,” high-carbon material stored in the other side. When the first side fills up we can start adding new material to the other side.  As the second bin fills up, the first bin finishes composting and we can start using it as fertilizer.  Then about when the second bin is full the first one is empty and ready for new material again.